En grönare förening

Recept för 12 portioner Kronans kaka

  • Förberedelse: 30 minuter
  • Tillagning: 40 minuter
  • Klart på: 1 tim och 10 min

Ingredienser

  • 2 dl mandel, skållad och skalad
  • 5 st bittermandlar
  • 100 gram smör
  • 2 dl socker
  • 250 g potatis, kokta och rivna
  • 3 st ägg
  • 2 st äpplen, i tunna skivor ( valfritt )
  • 2 msk strösocker

Tillagning

  1. Skala, tärna och koka potatis mjuk om du ej redan kokt potatis.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Mal mandel och bittermandel.
  4. Smält smöret.
  5. Blanda, mandel, bittermandel, smör och socker i en skål. Rör ner potatis och tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
  6. I matberedare: Använd stålkniven. Hacka först mandeln. Tillsätt övriga ingredienser, fett och potatis i bitar. Blanda till en jämn smet.
  7. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20×30 cm eller en rund.
  8. Häll upp smeten i formen.
  9. Skala och skär äpplen i tunna skivor. Stick i äpplen här och där i smeten.
  10. Kronans kaka ska gräddas i ca 40 minuter. Om den börjar bli mörk på toppen kan du täcka över med folie.
  11. Ta ut kakan och låt svalna.
  12. Servera Kronans kaka med sylt och grädde, eller garnera den ev. med vitt choklad eller sockerkristyr – då kan den serveras kall till kaffet. –

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

PÅ GÅNG!
  • No Events Available
AEC v1.0.4
KATEGORIER
ARKIV
KOMMENTARER

Copyright Urshults trädgårdsförening © 2012. All Rights Reserved.

Design DBK i Ryd