En grönare förening

Recept mot blomflugor inomhus!

Ställ en skål med 1 del vinäger, 1/2 del honung och ett par droppar diskmedel i. Flugorna lockas till vinägern och honungen och drunknar – diskmedlet tar bort ytspänningen och när flugorna landar så sjunker de direkt.

Recept på rotningsmedel till bl a Pelargoner!

Blanda 1/2 dl ljummet vatten med 1/2 tsk askorbinsyra. Detta tillsätts i vattenglaset där sticklingarna står för rotutveckling eller vid bevattning för bättre jordskottsutveckling.

Recept på Fläderchampagne!

2 mycket stora fullt utslagna blomklasar
1 citron

2 msk äppelcidervinäger
4 1/2 l kallt vatten
8 dl socker

Blanda socker, vatten och äppelcidervinäger
Pressa citronen, skär den i fyra delar och lägg i 
Låt stå ett dygn, rör då och då
Sila och häll upp på rena flaskor, ställ svalt
Ställ flaskorna i en kartong med handduk över
Låt flaskorna stå i minst i minst 3 veckor
Det blir rikligt med bubblor/kolsyra, låg alkoholhalt
En mycket god sommardrink.

Återanvändning av förpackningar!

 • Plastförpackningar som varit till vindruvor, eller annat, kan användas till miniväxthus för fröplantor och sticklingar.
 • Mjölk- och juiceförpackningar är perfekta att odla upp gurk- och tomatplantor i, man skär av toppen på behållaren, rengör,
  fyller den 
  med jord och sedan är det dags för frösådd.

Några Tips Mot Sniglar!

 • Rensa trädgården från sniglar, döda dem genom att t ex klippa av huvudet. Man kan också använda sig av gift,
  det finns olika sorter att köpa. Ett annat tips är att göra en ölfälla.
 • När du gör nya inköp eller byter plantor med vänner;  titta igenom plantorna så där inte finns några ägg eller småsniglar.
  Om det finns så var noga med att avlägsna dem innan plantering.

Maja skrev till snigelexperten.

Mitt mail:
Naturligtvis har jag mördarsniglar i min trädgård, som gränsar till ett grönområde. Jag plockar och klipper tidig morgon och sen kväll.

Det har i år också varit många panterfläckade sniglar. Har förpassat även dessa till evigheten. Rätt eller fel?

Jag har en undring: Vid ett flertal tillfällen har jag upptäckt att en snigel ligger och smaskar på daggmask. Tycker det verkar konstigt att inte maskarna, som ju är kvicka på att krypa ner i jorden om de varit uppe en sväng, inte hinner undan. Har snigeln något gift e dyl. som bedövar maskarna?

Och en fråga till: Har hittat “ägg-gömmor” men jag undrar över klumpen i baken på halvstora  och stora sniglar som drar omkring speciellt på gräsmattan. Är inte det början till en äggsamling?

Ibland funderar jag på om det inte skulle vara bra att använda sniglarna som bas i limindustrin så klistriga som de är. Vad tror du om det?

Hälsningar
Maj-Britt

 

Hans mail:

Hej Maj-Britt,
tack för mail, ska försöka besvara dina frågor:

 De fläckiga sniglarna bör vara pantersniglar (Limax maximus). Dessa tycker jag du kan låta leva eftersom de konkurrerar med mördarniglarna och också äter en del av dessas ägg. De kan därför faktiskt vara till en del hjälp. Panterniglarna brukar inte göra någon skada på levande växter, de äter mest dött, multnande växmaterial.

Något gift som de kan förlama daggmaskar med har inte sniglarna. Troligen är det så att sniglarna fått tag i en daggmask som har varit skadad, lukter från  kroppsvätskor som läcker från skador upptäcker sniglarna på långt håll (också på artfränder, mördsarsniglar är kannibaler) och då går de till attack och börjar äta.

Klumpen du sett baktill på sniglarna är gammalt slem som snigeln samlar upp för att återanvända. Sniglarnas könsöppning sitter i huvudets högersida, strax framför andningsöppningen. Där kommer också äggen ut. 

Troligen är det svårt att göra något lim av snigelslem eftersom det är svårt att reglera fäst- och limförmågan över tid. Men kanske skulle någon titta på slemmets användbarhet som smörjmedel? förr använde man ju skogsniglar som smörjmedel i vagnshjul.

Vänliga hälsningar
Ted von Proschwitz
1.e museiintendent, Fil. dr
Evetebratzoologi
Göteborgs Naturhistoriska Museum

PÅ GÅNG!
 • No Events Available
AEC v1.0.4
KATEGORIER
ARKIV
KOMMENTARER

Copyright Urshults trädgårdsförening © 2012. All Rights Reserved.

Design DBK i Ryd