En grönare förening

2014 firade UrshultsTrädgårdsförening 25-års jubileum!

Vi firade med jubileumstårta på vårt årsmöte.
 
Till jubileumsmötet den 3 mars hade vi bjudit in Gunnel Carlson som föreläsare.
Detta föredrag sponsrades av Sparbanken Eken
.
  
Foto av Eric Håkansson
Det fanns fler trevliga inslag under året!

Insändare 26 januari 2014

Nu blommar Vinterkörsbär i Lund!
   
Foto Livia R

Årsmöte 10 februari 2014


Kvällens förhandlingar hölls av Barbro Svensson, årsmötets ordförande.
Tre nyval till styrelsen; Britta Suorra och Ingrid Burmerius, Birgitta Bengtsson valdes in som ny styrelsesuppleant. Föreningen bjöd på ostfrallor och jubileumstårta till kaffet.
 Foto av Eric Håkansson
Medan vi njöt av tårta och kaffetår fick några gå fram och välja vinster i kvällens lotteri, en del fick gå fram flera gånger. Därefter var det dags för kvällens frö- och sticklingsbyte.
Det fanns en hel del att välja på, bland annat flera pelargonsticklingar.
 
Foto av Lena Ylvén

Ett stort tack till avgående styrelseledamöter för deras värdefulla arbete i styrelsen.
Gunnel avslutade kvällen med att tacka Barbro och våra medlemmar för en trevlig kväll.

Öppet Möte 3 mars 2014

”Min gröna passion” en föreläsning av Gunnel Carlsson!

Klockan 19.00 hade ca 100 personer samlats i Urshults församlingshem, mycket sorl och stor förväntan. Tror inte att någon blev besviken.

Kvällen startade med att Leif Fransson från Sparbanken Eken berättade om deras verksamhet, utveckling och kundkrets. Han pratade också om Almundsryds Sparbanksstiftelse som sponsrat kvällens föreläsning.


Därefter lämnades ordet över till Gunnel som berättade om och visade fina bilder från sin trädgård utanför Arlöv. 
Gunnel gräver och planterar  i trädgården och maken sitter och njuter av den. Bra fördelning tycker Gunnel, då får hon göra precis som hon själv vill.
Gunnel talade sig varm om att växter ska få växa där de själva trivs i trädgården. Man ska vänta ut och se var de olika fröna (arterna) slår rot och låta dem växa just där.
Hon tycker vi skall göra egen kompost, är bättre än konstgödsel.
Gunnel poängterade också att trädgården är till för att vistas och trivas i, inget som man bara ska visa upp för andra. I pausen bjöds det på ostfrallor och chokladbiskvier. Jag tror att alla åkte hem med nya idéer och tips inför vårens trädgårdsarbete.
  
Ordförande Gunnel T överlämnade ett Urshultsljus till Gunnel och tackade alla för en trevlig kväll!

Foto av Britta Suorra

Matlagningskväll 24 mars 2014 

”Birgittas val”

Återigen var det dags för Urshults Trädgårdsförenings medlemmar att träffas och laga mat.  Vi var 11 stycken som möttes på Dackeskolan.
Vår trevliga kursledare, Birgitta Belohorka, hade döpt kvällen till ”Middag i Grönt, Gult och Rött”. Uppdelade i 3 grupper tog vi oss an de tre rätterna som stod på kvällens meny.
Entrérätt var ”vårgrön”  soppa med ädelost. Till huvudrätt, vegetarisk pastagratäng och desserten bestod av  ”min käraste vinbärskaka” med kaffe/te.
Med glatt humör satte alla igång att skära, hacka, riva, koka, bryna och något skulle ställas in i  ugnen.
Till sist dukades ett vackert långbord upp med tulpaner som pricken över i:et. Det var otroligt god mat som avnjöts i lugn och ro. Tror att alla som var där håller med ”De tre systrarna” (Birgitta B:s namn på oss) att det var en mycket trevlig kväll.
Lagom mycket mat att laga, lugn och skön stämning vid matbordet, tid att prata, skratta och umgås. Dessutom var det inte så sent när vi skildes åt.

Tack allihop för att ni bidrog till en trevlig kväll. Speciellt tack till Birgitta.
   
    
Foto Lena Ylvén

Öppet Möte 7 april 2014

”Permakultur – en självhushållande livsstil”

Vi var ca 50 personer som mötte upp denna kväll för att lyssna på Karin Malmgren och hennes man Roland, från Ecotopia i Bondrum, Tomelilla på Österlen. Ecotopia är ett icke-kommersiellt kunskapscenter för medskapande av en hållbar framtid.  Ecotopia presenterar en mer självhushållande och ekologisk livsstil.

Alla lyssnade koncentrerat. Ecotopia erbjuder sina gäster hållbara lösningar i naturlig miljö. Allt för att inspirera till samtal och möten med fokus på hållbarhet. Renoveringen och uppbyggnaden av Ecotopia med sina sju hektar påbörjades 2006. Äldsta byggnaden är från 1800-talet.
Verksamheten består av guidade visningar, studiebesök, ekofik med bl a hemlagad soppa och hembakat bröd, utställningar och ekoboende. Dom har också en fest- och möteslokal. Där finns fem stugor som är uppbyggda av olika ekologiska byggmaterial, t ex trä, sten och lera. Vi fick se och känna på de olika materialen.
  
Foto B Suorra

Kvällen avslutades med fika och frågestund, det blev många frågor att besvara.  Tack för en trevlig kväll!

Länsförbundets Årsmöte 11 maj 2014

Anordnare var Ljungby Trädgårdsförening!

Årsmötesförhandlingarna hölls i Gästgiveriet vid Gamla Torg, där blev vi också bjudna på fika, kaffe och dubbelfralla.
Gästgiveriets nuvarande byggnad uppfördes 1820 och liksom då serveras i dag småländsk husmanskost och andra delikatesser.
Bakom gästgiveriet ligger en typisk örtagård med alla traditionella kryddväxter som en gång var nödvändiga i matlagningen.

När mötet var slut gjorde vi en rundvandring i gästgiveriets örtagård 
och i Sagomuseets trädgård. Ljungbys unika sagomuseum  för den muntliga berättartraditionen vidare till både barn och vuxna i Sverige.
   
Foto av Monica P
Därefter intog vi en utsökt lunch i Gästgiveriets matsal på övervåningen. Efter avslutad lunch var det dags att bege sig till Ljungbergsmuseet,
Kronobergs läns Bildmuseum. Här fick vi en guidad visning, även i trädgården, en fantastisk upplevelse.

Växtloppis och tipspromenad i Rössmåla skola 18 maj 2014Återigen har vi haft trevligt i föreningen.
Ca 8 – 10 växtförsäljare ställde upp sina plantor till försäljning utanför Rössmåla skola.
När vi anlände vid tvåtiden var det uppehåll men mulet. Strax därefter kom regnet. Under paraply eller med regnställ gick vi runt och försåg oss med nya plantor. Där fanns många olika sorters grönsaker att välja på,t ex rödbetor, olika tomat- och kålsorter. Dessutom perenner av alla de slag.

  Foto Britta Suorra

Vi skulle få guidad byavandring av Sven-Erik Svensson, Rösmåla skolförening.
På grund av regnet tog Sven-Erik oss med på en mycket intressant och rolig byavandring via sin berättelse istället, medan vi satt inne i skolan. Där intog vi också vår medhavda matsäck. 
Hoppas att växtförsäljarna känner sig nöjda och återkommer.
Vi ses nästa år igen med loppis, tipsrunda och förhoppningsvis solsken.

Bussresan 14 Juni 2014

Halland och Varberg med omnejd!

Klockan 07.00 på morgonen gick färden från Tingsryd för att en kvart senare plocka upp nya passagerare i Urshult.
När vi lämnade Ryd vid 07.30 var alla på plats i Tingsryds Buss med Dag Runesson som chaufför. Dag är känd som historieberättare och han gjorde oss inte besvikna. Drygt en timme senare gjorde vi ett stopp i Knäred, här intog vi vår medhavda matsäck.

Efter en halvtimmes rast gick färden vidare. Gunnel delade ut lite papper med hjärngympa att roa oss med under färden.
Vårt första besök var hos Lena Thuresson i Väröbacka. Hon bjöd på en ”vild” trädgård med magnolior, rhododendron, trädpioner och många andra intressanta buskar och blommor.
     
                    
Intresset var stort och många gjorde flera växtinköp. Dag hade bra ordning i lastutrymmet så troligtvis fick alla med sig rätt plantor hem.
Bilder-kameran-juni-14-338-150x150 Bilder-kameran-juni-14-341-150x150 Bilder-kameran-juni-14-346-150x150 Bilder-kameran-juni-14-349-150x150 Bilder-kameran-juni-14-355-150x150 Bilder-kameran-juni-14-363-150x150 Bilder-kameran-juni-14-376-150x150
Nästa stopp blev hos Gunilla Lindberg.  Här, i f.d ladan, serverades en mycket god lunch bestående av marinerad kyckling, potatis och sallad. Efter maten serverades kaffe och kaka. Gunilla tillhör 5:e generationen som bor på gården. Torna Gård är från mitten av 1800-talet och den äldst kvarvarande i trakten. Besöket avslutades med en guidad rundvandring inne och ute på gården. I trädgården fanns många gamla växter (en del från mitten av 1800-talet), flera bersåer och ett växthus.
             
När vi var på väg mot Marie Mitch Tkauc i Valinge så berättade Dag en dråplig historia om när han senast var i Valinge, skratten klingade.
Detta var dagens tredje besök och trädgården låg inte så långt ifrån de tidigare besöken. Den här trädgården var stor och luftig med många ovanliga träd, en skogsdunge full av olika växter, en våtmark under uppbyggnad och mycket, mycket mer. Här kunde vi också njuta av en god eftermiddagsfika i det vackra vädret innan det var dags att styra kosan hemåt.
              

Tror att alla var mycket nöjda med dagens resa. Trevliga trädgårdsbesök och god mat. Dessutom var vädret perfekt med sol, lagom varmt och lite fläktande vind. Halland visade sig från sin bästa sida.
Tack till vår chaufför Dag och till de som arbetat med resan.
Foto Britta Suorra

Utflykt med egna bilar 5 juli 2014

Till Äskekulla i Urshult!

Den här dagen gick färden till Lena och Henning Kainz. Han berättade om arbetet med att få fram den form som trädgården har idag.

En mysig och stilren trädgård med blommor i blått och vitt. En bikupa inbäddad i grönskan, dess invånare hjälper växterna till förökning.
Där finns ett gulligt litet hus till vaktlarna
 och just nu färdigställs ett utrymme för de tilltänkta dvärghönsen. 
Ett stort tack till Henning som guidade oss genom trädgården och svarade på alla våra frågor. Om de vackra stenarna, bambun, det bonsai-klippta plommonträdet, vit timjan och Rosmarinvide.
              
Foto av A-B F

Växtutställning 12 juni 2014

Vapenhuset i Älmebodakyrka!

Urshults Trädgårdsförening har även i år haft utställning i kyrkan. Gunnel  har varit ansvarig för detta arrangemang.
    
 Foto Eric H

Insända Bilder 2014

Badbollar i åkerfältet? Nej, bara pumpor!
  

Någon lär ha sagt:
Ett noggrant och rejält utfört arbete behöver aldrig göras om.
Då har man aldrig rensat ogräs i en trädgård.

Foto A-B F

Utflykt med egna bilar 16 augusti 2014

Idag var utflyktsmålet Birgitta Belohorkas trädgård i Tingsryd!

Hon mötte upp oss framför huset. Därifrån gick vi i samlad trupp igenom trädgården.
Med värme och entusiasm berättade hon om sina odlade grönsaker, fruktträd och blommor. Förra året anlade hon en ny rabatt, där olika sorters liljor är planterade. Det finns flera sköna viloplatser i trädgården. Där man kan njuta av grönskan och pusta ut en stund. Birgitta hade bakat äppelkaka och bryggt kaffe till oss som glömt att ta med sig fikakorgen.  Ett stort tack från oss och från alla oss som fick se Din trädgård.
       

                  Foto av A-B F

Utflykt med egna bilar 17 augusti 2014

Ecotopia!

Vi var tolv intresserade och vetgiriga personer, i alla åldrar, som gjorde en utflykt till Ecotopia i Bondrum, Tomelilla på Österlen. Vädret var inte det bästa men det var humöret på oss alla. Karin Malmgren och Roland Birgersson, som äger och driver Ecotopia, hälsade oss välkomna.
 
Därefter åt vi en mycket god squashsoppa och ostsmörgås på hembakat bröd.

Karin informerade oss om dagens program.
 
Inne i den stora härliga samlings- och kurslokalen fick vi en kort föreläsning av Christoff Scheider från Österike om permakultur (perma= permanent och kultur= odling). Ett väl planerat livsmedelsproducerande odlingssystem med naturligt växtsätt och mångfald som förebild. Tanken är att man inte ska ta ut mer från vår jord än vad vi ger tillbaks. 
En mycket intressant, lärorik och lite skrämmande föreläsning.
 
På grund av en regnskur så blev det omkastning i programmet efter föreläsningen. Vi fick kaffe med mycket, mycket goda hembakta kakor. När regnet lugnat sig tog vi en rundvandring och tittade på alla stugorna, byggda på olika sätt och med olika material.
 
Vi tittade också på gårdens djur (getter och höns) dessutom på grönsaksträdgården och växthuset.
 
Foto av Britta Suorra

Dags att köra hem igen efter en mycket givande och rolig dag.
Tack Karin och Roland.

Utflykt med egna bilar 30 augusti 2014

Till Sara Bäckmo!

Vi var ett 20-tal medlemmar som trots lite kylslaget väder körde till Sara Bäckmo i Bökebacken, Kalvsvik. Hennes idé med trädgården är att familjen skall kunna vara självförsörjande på rot- och grönsaker.
I dagsläget klarar dom detta i ca 9 månader om året. Sara planterar ut ca 5 plantor av olika grönsaker med jämna mellanrum. Därför finns det tillgång till färska grönsaker under hela odlingssäsongen. Sara som gillar kål, odlar femton sorter och sju sorters potatis där Amandine är en favorit.
                     Foto Britta Suorra
Sara lägger täckmaterial av gräsklipp och halm runt sina plantor, slipper därför kupning och rensning.
Hon tycker det är viktigt att de tre barnen är med i odlandet. Det ger dem bra kunskap och dessutom är det härligt att de kan ta sig ett eget mellanmål i trädgårdens grönska.
Dagen var mycket intressant och givande, tror att flera av oss gärna återkommer till Sara om några år och ser hur trädgården utvecklat sig.

Tack för att vi fick se din trädgård Sara.

Växtbytardag 14 september 2014

Solen sken från en klarblå himmel när trädgårdsintresserade medlemmar samlades för att byta växter
hos Maria och Lars Svensson i Brändetorp.
Maria gav oss en guidad tur i den stora och vackra trädgården, här gick vi också vår tipspromenad.
Britta Holmberg vann och fick en bok som förstapris.
Bland växterna som medlemmarna tagit med sig kunde man se blodtopp, blå nunneört, sköldpaddsört, pioner, olika sorters gräs, flox och pelargoner.
Efter växtbytet smakade det gott med fika och Maria bjöd på hembakat. Hon fick en gåva som tack för att vi fick besöka hennes trädgård.
Efter trivsam samvaro var det dags att åka hem och ta hand om de nya växterna.

Växtbytardag 2014 001 Växtbytardag 2014 008 Växtbytardag 2014 022 Växtbytardag 2014 026 Växtbytardag 2014 027 Växtbytardag 2014 028 Växtbytardag 2014 029 Växtbytardag 2014 030 Växtbytardag 2014 031 Växtbytardag 2014 032 Växtbytardag 2014 033 Växtbytardag 2014 034 Växtbytardag 2014 035 Växtbytardag 2014 036 Växtbytardag 2014 037 Växtbytardag 2014 038
Foto av Mats Tingdahl

Öppet möte 15 september 2014

”Fjällträdgården” i Jokkmokk!

Det var ca 40 personer som lyssnade, med stort intresse, på Britta Suorra när hon berättade om och visade vackra bilder från fjällvärlden och dess växter.
 
Livliga diskussioner uppstod efteråt. För många av deltagarna var detta en ny och främmande miljö, men ack så skön. Fjällträdgården invigdes i juni 1995 och genom trädgården rinner Kvarnbäcken.

Britta berättade att man lätt kan ta sig fram på de vägar som byggts upp i fjällträdgården. Här finns alla de arter, som växer på fjället, utplanterade.
Ett informationscentrum finns, se huset på bilden nedan, där har de kartor över parken och informationsmaterial.
  
Britta hade med sig fina informationshäften, som vinster till lotteriet, om fjällträdgården. Lottdragningen gjordes medan vi intog vårt fika och Eric fick besvara medlemmarnas trädgårdsfrågor.

 Foto av Gunilla Södring

Ordförande tackade Britta och våra medlemmar för en trevlig kväll. 

Utställning i Tingsryds Biblioteksfönster oktober 2014

”Höstens Skörd”

Ett arrangemang av Urshults Trädgårdsförening, huvudansvarig för detta har genom åren varit Eric Håkansson.
Han är fotograf till föreningens vackra bilder som beskådats på våra utställningar.
   
I år hade han hjälp av Gunnel och Ingrid med de olika arrangemangen.

Öppet Möte 13 oktober 2014

Eric visar bilder och berättar!

 Om olika sorters skadeinsekter, mögel- och svampangrepp på fruktträd.
Vilka medel som finns för att bekämpa dessa och var de finns att köpa.
Han berättade också att det kommit hit andra sorters skadeinsekter pga att vi fått ett mildare klimat. Och att invasion av en skadeinsekt sker, det år, när vädret är perfekt för just den arten.
Under fruktträdens blomningsperiod får man inte bespruta dem med insektsmedel, pga bina, dessa behövs för pollineringen.
Dessutom finns naturliga bekämpningsmedel, ett alternativ mot lus är nyckelpigan.
 
Foto Britta Suorra
Efteråt fick Eric frågor att besvara, om krångliga namn (för oss amatörer) på bekämpningsmedel och en del annat. Sedan var det dags för kaffe och fralla, lotteri och vinstdragning på entrébiljetten, nr 21, vinnare blev Eric.
Gunnel tackade Eric och överlämnade ett Urshultsljus. Hon tackade också medlemmarna för en trevlig kväll.

INSÄNDA BILDER oktober 2014

 
”Höstskörd” i September


Dahlia i blom den 26 oktober

Foto Gunnel Tingdahl

Öppet möte 3 november 2014

 ”Trädgårdsdrömmar” – en resa i stort och smått!

Vi var över 40 medlemmar som lyssnade på Lise-Lotte Björkmans ljuvliga resa.

Hon visade bilder från föräldrahemmet där hon hämtat flera idéer till sin egen trädgård.
Där har hon, tillsammans med maken, byggt ett stort och vackert växthus. Det mesta som odlas i trädgården är ätbart.
Resan fortsatte med berättelsen om olika yrkesval och bildvisning på projekt hon arbetat med.
Därefter fick vi se bilder på vackra och natursköna platser från England, Irland, Tyskland, Estland, Sverige, Finland och Madeira.
Ljuvliga blommor, ”konstiga” och annorlunda växter från andra klimat och växtzoner än här. Trädgårdsland med grönsaker i perfekta rader, trädgårdsmässor och utställningar, stenformationer, byggnader och saluhallar med mängder av olika sorters frukt.

Mångfald har varit som en ”röd tråd” genom kvällens resa. En resa som berättats med värme, humor och stort engagemang. I pausen bjöds det på fika, lotteri och vinstdragning på entrébiljetten.

 Foto Britta Suorra

Eric tackade Lise-Lotte och överlämnade ett Urshultsljus.
Han tackade även medlemmarna för en trevlig kväll.

Matlagningskväll 18 november 2014

Dags för Korvstoppning!

 
En mycket rolig och lärorik kväll med Birgitta och Sollan som assistent.
Som Birgitta Belohorka sa ”alla som är med i trädgårdsföreningen är ju inte vegetarianer”
   
  
   Fota Britta Suorra
12 medlemmar, med humöret på topp, träffades i Dackeskolans kök.  Vis av stormen på förra höstens matlagningskväll, hade någon tagit med sig en pannlampa.
Vi beslutade oss för att gör 5 olika sorters korv; Småländska Isterband, Älg korv, Jasiris vinnande Lammkorv, Taylors Julkorv och Jannes mormors julkorv.                                                                                

Energiskt satte vi igång att mala, krydda och salta i stora bunkar. Med full kraft blandade vi det hela för hand.
Efter provstekning av färsen, mums, var det dags att stoppa korvmassan i fjälstren med hjälp av hushållsmaskinerna. 

Färdiga! Dags för fika och utbyte av tidigare erfarenheter i korvtillverkning.

Kurs i kransbindning 26 november 2014


Vi var 8 medlemmar som gjorde kransar i Linda Jönssons ledning.
 

Stämningen var trivsam, i fikapausen kunde vi även njuta av julsånger som Gunilla Lundh Tobiasson sjöng för oss.


Färdiga julkransar, visst blev de fina!

   Foto Britta Suorra

Öppet möte 8 december 2014

JULFEST!

Vi var ca 40 medlemmar som fick njuta av underbar sång av Emma Gimstrand och musik av Isak Burmérius.
Britta Suorra visade bilder från möten, resor och arrangemang som föreningen haft under året som gått.
 
Vi hade som vanligt en liten paus. Eftersom det var julfest bjöds det på ris á la Malta med saftsås, rejäla
skinkmackor, julmust eller mineralvatten att dricka.

  
Foto Britta Suorra
Till kaffet bjöds det på  pepparkakor, godis och frukt. Lottdragningen gjordes kvickt medan vi njöt av ”kaffetåren”
och bland vinsterna fanns en hel del smått och gott att välja på.
 
Foto Allan Johansson
     
Som avslutning fick vi höra mer skön musik av Emma och Isak. Eric, kvällens ordförande, tackade alla för en trevlig kväll och överlämnade Urshultsljus som tack till Emma och Isak.
Foto Allan Johansson

Julgruppsplantering 18 december 2014

Det var nog ingen som hade ”julkänsla” på väg till Styragården denna gråa och ”ruggiga”  kväll.
När vi kom fram möttes vi av ljus i olika former och mängder av blommor.
Många medlemmar dök upp, gick runt, tittade, blev inspirerade och började plantera.
Flera dekorativa julgrupper gjordes och kvällen avslutades med glögg, saffransbröd och pepparkakor.
         
Foto Britta Suorra

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Tack för alla insända bilder och tack till Er som besvarade vår utvärdering på julfesten!
Skicka gärna in berättelser, bilder, händelser eller annat från våra sammankomster, arrangemang och resor.//Styrelsen

 Foto A-B F

 

Insändare till Hemträdgården

25 år med Urshults Trädgårdsförening!

Ushults Trädgårdsförening har firat 25-årsjubileum. Urshult har ett bra odlingsklimat och här har sedan länge funnits bär- och fruktodlingar. På Kurrebo i Urshult, bedriver Bröderna Nelson sina försöksodlingar, där vem som vill kan strosa omkring och få trädgårdsinspiration.
1989 beslöt två trädgårdsentusiaster med stort kunnande, Sten Andersson och Sture Svensson, att pejla intresset för en trädgårdsförening i Urshult. De båda la ner ett stort engagemang i värvningsarbetet, många var intresserade och med assistans av Ann-Christin Svensson på länsförbundet bildades föreningen.
Inledningsvis bestod verksamheten mest av föreläsningar. Det anordnades också bussresor till olika plantskolor och intressanta trädgårdar. Under årens lopp har det blivit kurser i bl a botanik, beskärning, ympning, vinstockss
kötsel, pilflätning, sticklingsförökning, mjölksyrning, tillverkning av salvor, betonggjutning och ljusstöpning.
Sedan 15 år skapar medlemmarna egna julgrupper tillsammans. Men matlagningskvällarna vår och höst är utan tvekan populärast. Alltid med tyngdpunkt på vad trädgården kan ge och gärna med inslag av ogräs.
Vi har växtbyten och tipspromenader. Vi testade också, för första gången, att ha växtloppis och trots att regnet vräkte ner blev det lyckat. Vår och höst marknadsför vi oss genom en månadslång utställning i huvudbibliotekets fönster i Tingsryd. Senaste åren har det även anordnats blomsterutställningar i kyrkorna i pastoratet.
Hemsidan har utvecklats och besöksfrekvensen har ökat. Flera medlemmar är duktiga fotografer och bidrar med bilder och inlägg. Bra kontakt med lokalpressen gör att vi ofta finns med i tidningen. Visst är det både trevligt och lärorikt att vara med i en levande trädgårdsförening!

Foto Mats Tingdahl

Text:
Gunnel Tingdahl, ordförande och
Eric  Håkansson, vice ordförande.

PÅ GÅNG!
  • No Events Available
AEC v1.0.4
KATEGORIER
ARKIV
KOMMENTARER

Copyright Urshults trädgårdsförening © 2012. All Rights Reserved.

Design DBK i Ryd