En grönare förening

2013

Insända Bilder
Januari 2013 

Trädgårdsbesök

  Foto av Gunnel T.

Årsmöte med frö- och sticklingsbyte
18 februari 2013 
 

Stickling som blivit stor
Foto av Britta H

Det var roligt att så många, trots vintervädret, kom till vårt årsmöte. Birgitta Carlberg var ordförande under årsmötets förhandlingar som genomfördes på ett alldeles utomordentligt sätt.
Följande förändringar röstades fram inom styrelsen; Gunnel Tingdahl valdes till ny ordförande och Ulrika Metzler valdes in som ny styrelseledamot. Tyvärr lyckades vi inte utse någon valberedning så styrelsen får fortsätta med detta uppdrag.
Efter avslutade förhandlingar bjöd föreningen på räksmörgås, kaffe och kaka. Mätta och belåtna kunde vi sedan välja mellan olika sorters fröer och sticklingar som medlemmarna haft med sig. Vi hade också lotteri med många trevliga vinster.
Ordförande avslutade mötet och tackade för visat förtroende.

Insända Bilder
Februari 2013 

Fåglar och Vintergäck!

  
 Blåmes 
Foto av Gunnel T

Insända Bilder
Februari 2013 

Vårblommor

  
Foto av Annelie J

VÅRTECKEN

VÅRTECKEN 2013/03/04

Åååååå, i dag på morgonen flög det första fågelstrecket över Kyrkhult!!
Det är underbart att det har blivit ljusare och att våren är på väg.
Har sett hos mina grannar att det har kommit upp både vintergäck och att krokusarna har börjat titta fram.
Insänt av Eva H

Vårtecken insänt 2013/04/13

Nu har sädesärlan kommit, ett säkert vårtecken.
Insänt av Gunnel T

Insända Bilder Mars 2013

Fågelbilder

  Foto av Gunnel T

Öppet Möte 18 mars 2013  

”Klimatsmart mat”

Vi var över 40 medlemmar som lyssnade på Birgitta Belohorkas föredrag om ”klimatsmart mat”. Med humor och entusiasm talade hon om slöseri och fel fördelning av jordens resurser, att odla med naturligt gödsel och inte utarma jorden med för mycket giftiga medel. Hon pratade dessutom om tokigheterna med långa transporter härs och tvärs i Europa och över hela vårt klot. Viktigt är (om möjlighet finns) att odla själv, köpa lokalt odlat och köpa närproducerat.
Birgitta gav oss dessutom flera goda råd som att undvika förädlad mat och hellre köpa färsk, inte heller köpa mer än man behöver, tag med inköpslista och egen kasse (istället för att köpa plastkasse) när man skall gå till affären för att handla.
Sammanfattade kvällens föredrag gjorde Birgitta med följande kråka: K= konsumera mindre av allt R= reparera det man har Å= återanvända saker K= källsortera till återbruk A= använda refiller.
Efter kaffe och lotteri avslutade vår ordförande, Gunnel, med att tacka Birgitta för ett fantastiskt framträdande och våra medlemmar för att de kommit till kvällens möte./A-B F

   
Foto av Eric H

Öppet Möte 15 april 2013  

Program: Besök av Birgitta Karlsson från Nelson Garden och krukväxtbyte

Det var som vanligt en mycket trevlig stämning på vårt möte. Över 50 glada medlemmar lyssnade på Birgitta Karlssons historik om nuvarande företaget Nelson Garden. 
Företaget startade sin bana 1933 i Öljehult, ett så kallat köksbordsföretag. Barnen cyklade runt och sålde fröer i hemtrakten, företagets namn var då Bröderna Nelsson. 1981 flyttade företaget till Tingsryd och har i dag 70 anställda och en omsättning på 170 miljoner kronor.
Birgitta hade olika visningsprodukter med sig, dessa skänktes som priser till kvällens lotteri. Hon talade om förkultivering, olika sorters näring och behovet av ljus för att ett frö skall kunna gro. Dessutom talade hon om olika fröer och svårigheter med att få fram godkända sorter.

Vi-var-många-åhörare.-2013-April-15-150x150 Öppet-möte-2013-April-15-150x150 Öppet-möte-med-krukväxtbyte-2013-April-15-150x150
Efter kaffepausen var det dags för krukväxtbyte, ett nytt inslag i vårt program. Alla hade med sig egna krukväxter för att kunna byta till andra sorter.

 Mycket-att-välja-på-2013-April-15-150x150 Vad-skall-jag-ta-2013-April-15-150x150 Foto av Allan J
Kvällen avslutades med vårt lotteri
och ordförande tackade Birgitta och våra medlemmar för ett trevligt möte.

Länsförbundets årsmöte
5 Maj 2013

   
    Foto av Ulrika M

Vi var 5 representanter från Urshults Trädgårdsförening som reste till Markaryd för att delta i länsförbundets årsmöte. Vi fick kaffe och fralla i restaurangen på Sjötorpets Camping i Markaryd, en naturskön plats intill en sjö. Efter avslutade årsmötesförhandlingar, som var mycket givande, visade Stefan Salomonsson bilder och berättade om gröna tak, en intressant och trevlig visning. Innan lunch berättade Bengt-Göran Söderlind  skrönor och historier om bygden, han berättade med glöd och entusiasm och vi lyssnade med stort intresse och fick även många härliga skratt. Det blev avslutning och eftermiddagsfika på Växtia trädgårdsbutik, hembakat som smakade ljuvligt gott. Alla fick dessutom en rabattcheck att handla för och det blev en del växter att stuva in i bagaget innan vi kunde körde hem.

Gökotta 9 Maj 2013

Synd om alla er som inte var med på gökottan i Stenfors!

Vi bjöds på: Sol, vattenbrus, massor av knallgula kabbelekor, gullvivor, allsköns fågelsång  och skir grönska – dock inte något ko-ko. Själv cyklade jag från Tingsryd och hann känna vårvärmen och mer påtagligt förnimma naturens uppvaknande. Väl framme luktade det rök. Lena höll på att fixa med elden inför korvgrillningen och under tiden gick vi andra en tipsrunda på grönt tema, som Eva ordnat. Bra att det gick att gissa 1 x 2 för det var svåra men intressanta frågor. Mums, vad det sedan var gott med grillad korv, bröd och kaffe. Under ”frukosten” fick vi också svaren på tipsfrågorna. George och Gunilla var bäst med 8 rätt vardera. George kom närmast vid skiljefrågan och förärades en ”Urshults-trädgårdsförenings-keps” och Gunilla fick en bok. Det var en sådan härligt dag – vädret, platsen, glada människor och inte minst Evas charmiga hund, som tog många dopp och välvilligt ruskade av sig så att det fanns chans att få en liten vårdusch, men det gällde att hålla i korven. Tack till er som ordnat allt!/Maj-Britt Agdén

   
   
Foto Gunnel T

Växtbytardag 2 juni 2013

Denna dag var vi i Gunvor och Gert Lövs vackra trädgård  i Aramo, Urshult. Som alltid var alla deltagares humör på topp. Vi startade med att gå tipspromenad som anordnats av värdparet, ett stort tack från oss i styrelsen, fyra priser delades ut. Därefter var det dags för växtbyte. Det fanns många växter att välja på och som vanligt var det svårt att bestämma sig för vad man ville ha med sig hem.  När vi senare stuvat in våra växter i bilens bagage var det dags att plocka fram fikakorgen.Trots regnskur kunde vi njuta av kaffetår, gott tilltugg och trevligt sällskap.

               
Foto av Allan Johansson

Bussresa 8 Juni 2013

Vi vill gärna dela med oss om hur trevligt det var på vår resa till Malmö

Solen strålade när ett 40-tal medlemmar i Urshults Trädgårdsförening i lördags for på sin traditionsenliga försommarresa. Kosan ställdes mot Malmö, där första besöket var hos TrädgårdsPaletten – en unik och närmast exotisk handelsträdgård.

  
 
Med sina 3500 kvm växthusyta bjuder den på såväl tropisk djungel som udda och vanliga växter för hem och trädgård. Guidningen gjordes av den pratglade ägaren, som bl. a berättade att här finns Sveriges enda bananodling. Företagets policy är närodlat och de driver själva upp många av växterna i sortimentet. Lunch intogs därefter på Kniv och Gaffel, innan det bar i väg till Åke Truedsson – riksbekant föreläsare och författare till flera böcker.

                 
Han experimenterar mycket runt odling av grönsaker, tomater, frukt och bär och vurmar för hemodling för hälsans skull. Hans odlingar var fantastiska såväl ute i det fria som i växthus och han delade med sig av sitt stora kunnande. För en förening i hästriket kan det t ex vara bra att veta att hästgödsel är godis för de flesta växter. Det fanns också möjlighet att inhandla växter som han korsat fram. På hemresan gjordes ett stopp vid Hurva Gästgiveri för eftermiddagskaffe. Det var en mycket inspirerande och givande resa.

    Foto av Annelie o Allan Johansson och Eric Håkansson

Insändare Juni 2013

Tålig och vacker,
Poppius är rosens namn!

Visst är den vacker.
I Degerhaga har den nog inte funnits mer än 10 år.
Den togs fram av Carl Stenberg under 1800-talet. En härdig ros som klarar vintrarna ända upp i Norrland. Kan bli 3 m hög. Blommar i juni, kan även blomma lite i augusti.
Får mörka nypon på hösten.
Foto och text av Gunnel Tingdahl 

Resa med egna bilar
17 juli 2013 

Lite bilder från Ivö och familjen Klein, som verkligen bjöd på sig själva.

          
Växthusbilden är från Solhaga. Där fanns det mesta från trädgårdsmöbler till ovanliga begonior.
Det var en mycket trevlig dagsutflykt.

Bussresa till Jönköping
3 augusti 2013

 
Solen sken när vi steg på bussen denna morgon och det hade lovats fint väder.  Efter ca 1½ timme var det dags för förmiddags fika. Därefter gick färden vidare till Jönköpings centrum och till Rosariet.
     
En park med otroliga mängder rosor av alla de slag. Efter rundvandring åkte vi upp till värdshuset Stugan där vi åt en god lunch.
 
Här hade vi en otroligt vacker utsikt över Jönköping och Vättern.
  
Solen gassade och värmen steg, skönt att komma in i bussen igen och få lite svalka.
Nästa anhalt var Tage Andersens, Gunillaberg.  Här fick vi  bra information om stället och dess historia. Därefter gick vi och tittade på byggnader, blommor, konst, möbler, djur m.m. Denne man, Tage Andersen, är en ”tusenkonstnär” med många stränga på sin lyra, ett ställe som ”smakar mera”.
           
Solen fortsatte att gassa och man började pusta även i skuggan.
Efter Tage Andersens Gunillaberg fortsatte färden,
till Toftaholm och ett besök i Bengt Tonnviks trädgård.
Dom hade en vacker och kuperad trädgård.

       Foton av Allan J, Gunnel T, Eric H och Britta S
En inspirerande och trevlig dag, trots värmen.

Trädgårdsföreningens utställningar sommaren 2013

Sommarens vackraste ros vill jag ge till vår ordförande Gunnel Tingdahl, som var ansvarig för trädgårdsföreningens fina blomsterutställningar i Rössmåla skola och vapenhuset i Urshults kyrka. Dessutom bjöd hon på ”blommig” skönsång vid andakten i kyrkan. Härligt! Tack Gunnel!/Maja
     Utställningen i Rössmåla skola.

  och i Urshults kyrka.

Vi vill rikta ett STORT TACK till Lindgrens Bygg & Järn och Hammarplast som bidragit med planteringsjord och plastkrukor till vår utställning i Urshults Kyrka. Samt till de medlemmar som bidragit med växter och arbetsinsats vid ovanstående utställningar/Styrelsen

 

Öppet Möte
9 september 2013

Ett mycket intressant och lärorikt föredrag med bildvisning av Roland Ylvén!

 Foto av Livia R

Med humor och stor entusiasm talade Roland om fåglarna i vår trädgård, samtidigt som han visade vackra bilder.
Han berättade bl a att inom många fågelarter är antalsminskningen stor till följd av stora skogsavverkningar. Därför är våra trädgårdar viktiga, som byggnadsnära skogsområden, för fåglarna.
Sädesärlan, vårens budbärare, är en av våra första gäster. Lövsångaren kommer när sälgen blommar eftersom blommorna drar till sig mängder av insekter som fåglarna smaskar i sig.
Hussvalan bor gärna högt upp på våra hus, enligt en skröna så skyddar den vårt hus mot alla typer av olyckor. Gråsparven bygger gärna sitt bo under takpannorna.
Tornseglaren, kallades förr för Tornsvala, landar aldrig på marken och flyttar gärna in i gråsparvens bo. Den grå flugsnapparen bygger fantastiska bon i vår trädgård och känns oftast
igen då den efter kort flygtur alltid kommer tillbaks till samma pinne.
Det är bra med fågelholkar i trädgården, man kan göra dem själv, på http://www.spugg.se finns en enkel ritning. Under sommartid är vatten utställt på undanskymda ställen bra för fåglarna.
Han pratade även om andra fågelarter i vår trädgården, som svartvit flugsnappare, entita, den tuffa lilla blåmesen, rödhake, stenknäck, korsnäbb, ärtsångare, rödstjärt, svarthätta, talltita mm.
Och att spillkråkan även kallas för ”spelkråkan” och att en gärdsmyg sjunger så starkt att den kan höras på 600 meters håll. Dessutom fick vi veta att fasanen ursprungligen kommer
från svartahavsområdet.
Fågelbordet bör placeras nära täta buskage så att fåglarna snabbt kan söka skydd vid fara, t ex då sparvhöken är på jakt. Har man havre i fröblandningen så kommer gärna gulsparven på
besök. Andra fåglar som kan ses på fågelbordet är bl a domherre, sidensvans, stjärtmes, talgoxe och pilfink. Kär gäst är också koltrasten som blir extra glada när vi lägger ut äpplen.
Under sommartid, mellan maj och september, bör man ta paus med att frö-mata fåglarna.
Ordförande tackade Roland och lämnade över ett Urshultsljus. Därefter blev det en del frågor som Roland besvarade innan det var dags för fika och lotteri.

Växtbytardag
15 september 2013

Stort utbud av växter!

Höstens första växtbytardag inleddes med duggregn. Vädret avskräckte inte intresserade medlemmar som samlats hos Maria och Lars Svensson i deras vackra trädgård. Efter rundvandrig i trädgården, var det dags för växtbyte. Här kunde man hitta både perenner och pelargoner. Någon hade turen att få en stickling av ”Katalpa” som är ett träd som kan bli upp till nio meter högt. Trädgårdsföreningens tipspromenad hade rosentema, flest rätt hade Leif Freij. Som avslutning på dagen, bjöd Maria på kaffe med goda kakor.
    
Foto av Annelie Johansson

Öppet Möte 7 oktober 2015

Besök av Tuija Finnelä från Kyrkhult, Tuijas Växter, som berättade om ”woodland”.

Hon kallar det hellre för en oas eller trädgård under träd, i olika storlekar. Det är viktigt med ljus som silar ner genom grenarna och en jordmån, som håller rätt fuktighet och ett lågt ph-värde. Kompost, löv, stenmjöl och grus är bra för den här sortens trädgård, däremot inte torv.
Hon berättade om och visade olika sorters träd och växter som passade in i den här miljön.  T ex pioner, rhododendron, azaleor, vår- och höstljung, sippor, julrosor, sockblommor, auriklar, ormbunkar, lökväxter, cyklamen och en mängd andra sorter. När Tuija sade att Solhatt var en lämplig växt i skuggig miljö blev nog många av oss förvånade med tanke på blommans namn. Vi fick också goda råd; det är viktigt att vattna tidigt på våren, plantera tätt och plantera växter med olika blomningstid. Då kan man njuta av blommor i  trädgården från tidig vår till sen höst.
De växter som Tuija haft med sig fanns till försäljning efter frågestund och fika. Ordförande tackade Tuija för att hon kommit och för en trevlig kväll, som avslutades med lotteri och information.
    
Foto av Britta S

Matlagningskurs
28 oktober 2013  

”Det lilla extra av höstens skörd”

Vi var 8 tappra medlemmar som trotsade stormen denna måndagskväll.  Som vanligt delade ledaren, Birgitta Belohorka, upp oss i grupper. Vi tog sedan itu med alla saker som skulle fixas under kvällen.
Tex rönnbärsdricka, rönnbärsmarmelad, krusbärsmarmelad, äppeldricka, olika chutney och hallonsaft m.m.
Köksarbetet utfördes snabbt och med glatt humör. Efter ca 2 tim tog vi en välförtjänt fikapaus i skenet av levande ljus, eftersom elen försvann i hela Tingsryd. Vi fikade färdigt och hällde sedan upp saft i flaskor, satte på etiketter och städade undan i skenet av två ficklampor.
Kvällen blev lång, närmare 22.30 när de sista gick hem. Birgitta hade som vanligt gjort förberedelser innan vi kom. Det var en trevlig, lärorik och rolig kväll. Stort tack till Birgitta och alla deltagare.

        
Foto av Britta S

Öppet möte
11 november 2013

 Ekologisk odling

Föreläsare var Matthias Krauz, biodynamisk trädgårdsmästare i ekologisk odling, där grepen är det viktigaste redskapet.
Att odla på höga bäddar och blanda in gödsel och stenar i jorden är också viktigt. Sten värmer upp jorden och fungerar som ett bra alternativ till dränering.
Han pratade också om hur jorden utarmas och sitt mantra, mata jorden, där stenmjöl fungerar som multivitaminer.
Han rekommenderade fiberduk vid sådd av bladgrönsaker som skydd mot frost och skadedjur. Dessutom att man skulle så med ca 10 dagars mellanrum för att ha färsk sallad under hela säsongen.
Att göra eget gödselvatten av vallört, nässlor eller annat ogräs var också något som Matthias rekommenderade. Dessutom att det är viktigt med täckmaterial t ex löv eller gräs.
    
Foto av Gunnel T

 

Kurs 18 november 2013

”Vi gör våra egna adventsdekorationer”

Det var verkligen en trevlig pysselkväll. Det blev många dörrkransar gjorda i Linda Vik Karlssons kunniga ledning. Ja, naturligtvis tog vi en liten fikapaus, då bjöd föreningen på hembakat, sockerkaka, vetekringlor och pepparkakor. 
   Foto av Eric H

Öppet möte
2 december 2013

Julfest  

Med decembermörkret utanför bilrutan körde vi mot Urshults församlingshem. Där möttes vi av ljus, härlig doft, dessutom två tomtar som bjöd på varm glögg och pepparkakor.
Maria och Mikael Litén från Rössmåla spelade och sjöng julsånger på både svenska, engelska och spanska. Vår ordförande, Gunnel T, sjöng också med i några av sångerna.
Det serverades kaffe, skinksmörgås och pepparkaka i mysig julstämning.
Erik Håkansson visade bilder från trädgårdsmässor i Tyskland, Holland och Stockholm.  Kvällen avslutades som vanligt med lottdragning och Gunnel tackade för en trevlig kväll.
     Foto av Britta S

     

    
Foto av Allan J

Insända Bilder
9 december 2013

Sommarens bästa gömställe i trädgården!

  Foto Lil Larsson

Julgruppsplantering
16 december 2013  

Julgruppsplanteringen var lika trevlig som alltid. Julgranar och marschaller, i fina hållare, visade vägen in till Styragården där en eld sprakade och gnistrade ute på gården.
Vi laddade upp med blommor och fina dekorationstillbehör, gick därefter till huset som ställts i ordning för plantering. Vi fick proffsig hjälp och idéer av Ulrik. När planteringen var färdig blev vi bjudna på varm glögg, pepparkakor och två sorters ostkaka. Tack för en trevlig och mysig kväll.
    
Foto Britta S

PÅ GÅNG!
  • No Events Available
AEC v1.0.4
KATEGORIER
ARKIV
KOMMENTARER

Copyright Urshults trädgårdsförening © 2012. All Rights Reserved.

Design DBK i Ryd