En grönare förening

År 2012

Årsmöte 13 februari 2012 

Årsmöte med frö- och sticklingsbyte

 

Foto av A.F
Urshults Trädgårdsförening har haft sitt årsmöte. Över 50 personer var närvarande. Efter fika, lotteri och frågestund följde det mycket populära frö- och sticklingsbytet. Annika Carlberg-Sjöström omvaldes till ordförande. Styrelsen i övrigt består av Eric Håkansson, Gunnel Tingdahl, Ann-Britt Freij, Christina Carlsson, Gunvor Petersson och Eva Haraldsson.

Kurs 5 mars 2012

Matlagningskväll med tema: ”Rotfrukter”

Urshults Trädgårdsförening har haft matlagningskväll. Över 20 matglada personer deltog. Flera spännande och goda rätter tillagades av olika sorters rotfrukter under Birgitta Belohorkas entusiastiska ledning.

   
 Foto av Eric H

Öppet Möte 12 mars 2012  

 ”Pelargoner”

Vi var 52 stycken som lyssnade med stort intresse på Jessika Karlssons föredrag om pelargoner. Hon gav råd om gödsling, bevattning, vinterförvaring och plantering av sticklingar. Under tiden visades bilder på en mängd vackra pelargoner. Alla med varierande färg och form på både blad och blommor. Jessika visade också exemplar av vilda arter, miniatyrer, doft- och hängpelargoner. Mötet avslutades med frågestund, fika och lotteri.

 Foto A. F

Kurs 26 mars 2012

”Hur jag startar upp min trädgård”

Foto av A. F
Eric Håkansson och Annika Carlberg-Sjöström gav råd och tips om vad som är viktigt att tänka på när man skall göra i ordning eller anlägga en trädgård.

 

Öppet Möte 16 april 2012 

”Hur en stenig kulle blev till en blommande och spännande oas”

Vi var över 50 personer som kom för att titta på Ninnie Edheimers bildvisning och lyssna på hennes berättelse. En vacker stenmur bildade trädgårdsgräns mot ängarna. Växthus och pallkragar används till trädgårdsodling. Hon visade bild på sitt lusthus och flera mysiga sittplatser. En damm med porlande vatten och grönskande växter mellan stora stenar lockar ofta barn till lek. Gångar slingrade sig mellan upphöjda rabatter och en stor spaljé. Mängder av perenner, rosor och klematis gjorde trädgården till den blommande oasen.
 Ninnie-öppet-möte1-150x150  Ninnie-3-150x150
Foto av Gunnel T.

 

Gökotta 17 maj 2012

Gökotta i Bjurkärr

Det var 8 morgonpigga personer som kom till Bjurkärr för att delta i gökottan. Morgonen var vacker men kall och blåsig. Lena W hade gjort upp en fin eld där  alla satt och njöt av medhavda korvar och annat tilltugg efter tipspromenad med utslagningsfråga. Det var ingen av deltagarna som hörde eller såg göken i Bjurkärr denna morgon.
Foto av Roland Ylvén,  www.spugg.se

Kurs 21 maj 2012 

”Ät upp ditt ogräs”

Det var ett glatt gäng på över 20 personer som deltog när Birgitta Belohorka lärde oss laga mat på allsköns ogräs. Vi gjorde bl a soppor, bröd och pajer. Tänk att man kan göra så mycket gott på sådant som inte är önskvärt  i vårt trädgårdsland. Naturen är som ett skafferi fyllt med matvaror; bara att plocka till sig. Men det gäller att veta vad som är ätbart och hur det skall tillagas. En hel del om detta fick vi veta på kursen.

Foto av Livia R

Resa 2 juni 2012 

Bussresa till Öland

50 glada medlemmar i Urshults Trädgårdsförening gjorde en bussresa till solen och vindarnas ö – Öland. Ett stopp gjordes på Capellagården, en visningsträdgård. Där hade trädgårdsamatörerna växtloppis, många ovanliga växter fanns till försäljning.  Sedan gick färden vidare till Mörbylånga och en utsökt lunch på Kajutan. Nästa mål var Albrunna perenner, en liten plantskola med ett intressant sortiment. En privat trädgård i Grönhögen, vars specialitet var trädpioner, stod också på programmet. Innan hemfärd intogs eftermiddagsfika. Trots den ihållande blåsten var alla nöjda med dagen.
  
 
 Foto av Gunnel Tingdahl

Resa 18 juli 2012 

Utflykt med egna bilar


Vi samlades i Urshult för vidare färd till Odensjö och ett besök hos pelargonspecialisten Monika. Vi fick goda råd om sticklingplantering och hon berättade om hur man tar frön och odlar upp nya pelargonplantor. Själv har hon tagit fram många nya sorter med namn som har anknytning till musik. Många av hennes pelargonplantor fanns till försäljning.
   
 
Foto av A. F

Resa 11 augusti 2012 

Bussresa i ”Det Blå”

Solen sken på morgonen när 48 medlemmar i Urshults Trädgårdsförening steg på bussen mot okänt mål. Förmiddagskaffet intogs på Rasta i Kalmar. Nästa mål var pelargonfesten i Oskarshamn. Här fanns Pelargonsällskapet, samt många andra trädgårdsföreningar. Många ovanliga pelargoner fanns att köpa. Lunchen avnjöts på terrassen vid Badholmen. Intresserade trädgårdsmänniskor lyssnade på Åke Truedssons föredrag om grönsaker. Karin Persson från Alnarp berättade om krukväxtuppropet. Färden gick vidare till Affes café i Berga där det serverades kaffe. Nostalgin flödade i antikaffären bredvid, med många gamla ting.
         
Foto av Eric Håkansson

Öppet Möte

10 september 2012

Program: ” Från de Kinesiska bergens växtrikaste område Yunnan”

 Foto av Bengt Carlsson
Bilden är hämtad från Klöva Naturträdgård www.rhododendron.nu
 Foto Eric H
En septemberkväll samlades många medlemmar  i Urshults Trädgårdsförening för att lyssna på Bengt Carlsson från Klöva i Bohuslän. Han är en sann trädgårdsnörd  samt specialist på rhododendron. Det finns runt tusen arter i värden.
 Foto Eric H
Bengt visade vackra bilder på ovanliga rhododendron, gentiana och flera olika sorters primula. Han berättade engagerat om sin strapatsrika resa till Yunnan i de kinesiska bergen som pågick under tre veckor. Bengt hade med sig ett antal frösådda rhododendronplantor till försäljning. Han svarade också på alla de frågor om rhododendron som vi hade och gav oss tips och råd. Kvällen avslutades med fika och lotteri.

Växtbytardag med tipspromenad
9 september 2012  

Söndagen den 11 september begav sig 30 medlemmar i Urshults Trädgårdsförening ut till Spjutaretorp på slingriga vägar i ett vackert landskap. Målet var den blomrika trädgården hos Maria och Lars Svensson. Här hälsade Eva Haraldsson alla medlemmar välkomna. Tipspromenaden gick genom de olika rummen i trädgården, Eva Lindberg  tog hem första priset med sina 11 rätt. Därefter var det dags för fikakorgen. Vid växtbytet fick medlemmarna välja mellan många olika sorter, som prydnadsgräs, sommarflox, julrosor och riddarsporrar. Alla var mycket nöjda med dagen.
 
Foto av Annelie Johansson

Öppet Möte 15 oktober 2012 

”Örter och Pelle Näver”

   
Foto av Gunnel T
 Foto av Eric H
Mer än femtio medlemmar i Urshults Trädgårdsförening kom för att lyssna på Vivi Svahnberg- Johansson från Åseda. Hon trollband publiken med sin tolkning av Pelle Nävers dikter, mest uppskattat var ”hembiträdets klagan” uttryckt på Vivis genuina dialekt. Med engagemang beskrev hon även sin miljövänliga livsföring, sin tillverkning av te gjort på utvalda örter som mynta, kirskål och citronmeliss från hennes egen ”lustgård”. Föreningens medlemmar blev även imponerade av Vivis potatisodling, trädgårdsland och egenhändigt ympade äppelträd. Hennes te fanns till försäljning och den trevliga kvällen avslutades med kaffe och lotteri.

Insända Bilder  
Oktober 2012

Sköna bilder i vitt, gult och grönt
Sköna-bilder-i-vitt-gult-och-grönt-2-150x150 
Foto av Gunnel T

Kurs 29 oktober 2012  

Matlagningskväll
med tema ” Örter och pasta”

 Foto av Livia R
En grupp på ca 15 personer deltog i  årets sista matlagningskväll med Birgitta Belohorka. Med glada skratt tillagades pastarätter med örter av skilda slag. Kvällen avslutades som vanligt med 
provsmakning av de många anrättningarna.

Öppet Möte
12 november 2012

”Feng Shui i trädgården”


 
Foto Gunnel T

Många nyfikna åhörare kom för att lyssna på kvällens spännande föredrag med Karin Berggren. Feng Shui är en kinesisk filosofi och betyder vind och vatten.  Det handlar om att leva i harmoni och balans med sig själv och sin omgivning.  Hur vi kan skapa flöden av energier och skapa en trädgård i balans med hjälp av färg, form och olika element. De olika elementen består av trä, eld, jord, metall och vatten. Några växter som har stor betydelse är plommonträd, magnolia, krysantemum, persikoträd och pion. Pionen symboliserar kraft, rikedom, kärlek och tillgivenhet. Ett träd har stor betydelse inom Feng Shui och symboliserar visdom, kunskap och skydd. Det är viktigt att ha sittplatser med skydd i ryggen tex ett berg eller en rosenbuske som trots sin taggighet accepteras för sin skönhets skull. Kvällen avslutades med frågestund, kaffe och lotteri.

Öppet Möte
3 december 2012

Grötfest

Det var 22 personer som trots vinterhala vägar kom till Urshults Trädgårdsförenings årliga grötfest. Där fick vi njutbar underhållning av Duo karamima som sjöng bl a låtar av Elvis Presley. I mysig julstämning åt vi skinkmackor och  risgrynsgröt. Därefter kaffe och pepparkakor. Kvällen avslutades med vårt lotteri. Nöjda tog vi oss hem i snöyran, nynnandes på alla goá låtar vi hört under kvällen.
  
   

PÅ GÅNG!
  • No Events Available
AEC v1.0.4
KATEGORIER
ARKIV
KOMMENTARER

Copyright Urshults trädgårdsförening © 2012. All Rights Reserved.

Design DBK i Ryd